De Eusebiuskerk markeert het hart van Arnhem, met het marktplein aan de zuidzijde en de oude stad aan de noordzijde van de kerk. Waar in de Middeleeuwen een doorgang dwars op het schip
mogelijk was, vormt de kerk nu een barričre. De kerk heeft de potentie om als intermediair te fungeren tussen de intieme winkelstraten en de grote stedelijkheid van het de markt. Ondanks dat de huidige gevelaanzichten van de transepten vrijwel identiek zijn, verlangt de aangrenzende stedelijke ruimte om een verschillende aanpak.

Aan de noordzijde laag en gedrukt waar bij het betreden van de kerk de grootsheid van de achterliggende ruimte benadrukt wordt en waar bij het verlaten van de kerk de intimiteit van de stad meteen voelbaar is. Aan de zuidzijde is de aanpak het tegenovergestelde, hoog en groots als opmaat naar de grandeur van de markt. Voor de materialisering is een duidelijke verwantschap tussen de verschillende entrees te herkennen. De beoogde detaillering is rank en verfijnd, met geprofileerde kozijnen en schaduwvoegen die het

bijzondere expressieve karakter van de kerk onderschrijven, in bronskleurige tint. Om de nieuwe noord-zuid verbinding in het interieur van de kerk te markeren is een deel van het verloren beschouwde historische gravenplan opnieuw geďnterpreteerd. Deze nieuwe zerkenvloer biedt aan stadsbewoners, bedrijven en instanties de kans om bij te dragen aan het project door het sponsoren van een steen met een gepersonaliseerde stempel.
■ competitie, 2e prijs, ism Pieter de Ruijter, Arnhem, NL, 2016