Verbouwing van een kleine bungalow/boerderij uit 1968. De belangrijkste parameter van het ontwerp is de distributie van de weinige (80) extra toegestane kubieke meters. Door het dak op nauwgezette wijze vorm te geven en de positie van de nok te bepalen is een optimale configuratie voor de verdieping gevonden met een interessante ruimtelijkheid.

De nieuwe woonkamer wordt lager richting de tuin, de scherpe beeindiging van het dak geeft een droogloop aan de tuin. De gang op de verdieping bevindt zich aan de straatzijde en de trap is een kwartslag gedraaid. Wanneer men de trap afdaalt heeft men het idee recht de tuin in te lopen. Bovenaan de trap kijk je naar het prachtige landschap aan de overzijde van de straat.

De woning is volledig gestuct om de nieuwe, bijzondere verschijningsvorm van de woning te benadrukken. De gevelisolatie, nieuwe kozijnen, en de vloer- en wandverwarming met een nieuwe warmtepomp maken dit huis weer uitermate comfortabel en helemaal van deze tijd.

■ private opdracht, ism Jasper Ponjee, Sint Anthonis, NL, 2009 - 2013