Uitbreiding voor een suburbane woning
in Eindhoven. De opdrachtgevers zijn onlangs een bedrijf aan huis begonnen, en denken aan de uitbouw van een kantoor- en bergruimte. Het ontwerp bestaat uit een compacte uitbreiding van een nieuwe eetkamer en kantoorruimte tegen de bestaande achtergevel van de woning, uitkijkend over de tuin.

 Door de keuken te verschuiven wordt het hart van de plattegrond vrijgemaakt voor een grote interne bergruimte die tevens dienst doet als hobbyruimte. Een nieuwe gang maakt de garage bereikbaar vanuit de woning, terwijl een flink daklicht het interieur van daglicht voorziet. Het kantoor is voorzien van een eigen toilet en pantry en kan onafhankelijk van de woning worden gebruikt.

De dakrand van de uitbouw wordt uitgevoerd als een rondgaande band in hetzelfde metselwerk als de bestaande gevel, daaronder worden verdiepingshoge schuifpuien afgewisseld met houten vlakken.

■ private opdracht, ism Jasper Ponjee, Eindhoven, NL, 2010