Woonhuis P is een landelijke dorpswoning uitkijkend over het prachtige maaslandschap.
De woning is volledig gelijkvloers, rondom een hof, iets opgetild boven het maaiveld. Het heeft een plintje van beton, een gevel van hout en een dak van zink. Het contact tussen binnen- en buiten bij wonen in het buitengebied is het belangrijkste motief voor deze woning.

Door de gevelopeningen van vloer tot plafond is het interieur helder verlicht. Schuifpuien openen de woonkamer naar de aangrenzende terrassen. In de multifunctionele berging kan worden getuinierd, geklust; half binnen, half buiten, uit de zon en uit de regen. De U-vorm van het huis levert een intieme patio op, het centrum van het huis doet tevens dienst als achterom.

De voorgeschreven dakhelling is ingezet als een dubbel sheddak dat licht brengt in de keuken en garage. De sfeer van het interieur wordt bepaald door zichtwerk betonsteen metselwerk, een gevlinderde betonvloer, gelakte timmerwerk, verdiepingshoge deuren en gestucte plafonds.

■ private opdracht, ism Jasper Ponjee, Bergen, NL, 2008 - 2014