Kleine verbouwing van een keuken en eetkamer voor een een klant die graag veel kookt, maar moeilijk ter been is. Door de keuken en eetkamer van plaats te doen wisselen, is de plattegrond weer helder; koken in het hart van de woning onder de bovenverdieping, eten in de hogere ruimte direct aan woonkamer.

De doorgang tussen de keuken en woonkamer doet dienst als barretje. Het keukenmeubel heeft een blad met een lager en een hoger gedeelte. Daaraan kan zowel staand als zittend gekookt worden. Zittend op een (rol)stoel of krukje schuif je de pannen gemakkelijk van wasbak naar kookplaat en terug.

Het blad is gemaakt van een colorply met een witte, krasvaste hpl toplaag, op een wit gelakt stalen onderstel. De spoelbakken en kranen zijn uitgevoerd in blank aluminium. De nis tussen de woonkamer en keuken is uitgetimmerd in een grenen multiplex en transparant gelakt.

■ private opdracht, ism Jasper Ponjee, Dongen, NL, 2015